Ökodizájn és zöld marketing példák a világból

FeelGreen!

3 ökoetikus kereső a Google helyett

2015. március 03. - Hagara Nagy Nóra

A Google jó barátunk, de lehet nála még szebbet is, jobbat is találni. Ugyanis vannak olyan internetes keresők, amelyeket éppúgy használhatjuk, mint a Google-t és társait, ráadásként minden egyes keresésünkkel egy nemes ügyet támogathatunk.

Hogy miről van szó?

Az Ecosia.org (Ecosia.com) például egy olyan keresőmotor, amely hirdetési bevételeinek 80 százalékát fák ültetésére fordítja. A Yahoo által hosztolt motornak is vannak fizetett találatai, és minél többen használjuk az Ecosiát keresésre, annál több pénzt kérhetnek a hirdetőktől. Így lesz a keresőszavunkból pénz, majd egy élő, igazi facsemete, amely megvédi a tájat az elsivatagosodástól, esélyt ad arra, hogy a kiírtott esőerdők újra meghonosodjanak Brazíliában és Afrikában.

ecosia.jpg

A német alapítású Ecosia átláthatóan működik, havonta riportolnak bevételeikről, kiadásaikról, és arról, hogy hol és mennyi fát ültettek el. Jelenleg 1 milliónál is több fánál tartanak, s a cél 2020-ra egymilliárd (!) fa ültetése. Az Ecosia CO2-semlegesen működik, ami azért is fontos, mert egy hagyományos keresőmotor használatával két keresési folyamat annyi szén-dioxid kibocsátással jár, mint egy csésze tea felforralása (Alex Wissner-Gross, Havard). Azért ez sem elhanyagolandó tényező.

Az Ecosearch.org nonprofit szervezeteket támogat hirdetési és adományozói bevételeiből. Ez Google keresőmotor alapú, lényegében ugyanazokat a találatok adja, mint a Google (igaz, ahogy kipróbáltam, az ékezetes betűknél gondban volt), csak éppen a bevételeinek 100%-át társadalmi, környezetvédelmi célokra fordítja.

egosearch.jpg

A Goodsearch.com több mint 100 ezer civil szervezettel, kisebb-nagyobb közösséggel van összeköttetésben világszerte, akiket kereséseink által kb. 1 dollár centtel támogathatunk. Ezt a Yahoo alapú keresőmotort tavaly mintegy 15 millió felhasználó használta, és 2006-os működésük óta 9 millió dollárnál is több pénzt tudtak adományozni a civil partnereiknek.

goodsearch.jpg

Nekem az Ecosia a nagy kedvencem, (szinte) bármit megtalálok rajta - ha mégsem, akkor a Google-re a menürendszerben egy kattintással át lehet váltani-, CO2-semlegesen működik, és ami még külön tetszik, hogy egy számláló kijelzi, hogy én személy szerint hány fával járultam hozzá az esőerdők visszatelepítéséhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://feelgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr37237043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.03.04. 08:43:39

mi az, hogy CO2 semlegesen működik? nincs alatta szerver/infrastruktúra?
egyébként örülök, hogy ennyit tesznek a környezetért, az mondjuk elkeserítő, hogy ilyen módszerekre fanyalodnak :(

Gehekko 2015.03.04. 08:44:04

a böngésző (szoftver) és a kereső (szolgáltatás) két külön fogalom. Ennek ellenére érdekes.

eßemfaßom meg áll 2015.03.04. 13:59:52

Jól értem, hogy ezek valami yahoo/google alapú cuccok amiknek így kb 0 költségük van tehát a nyereségből bőven tudnak fát ültetni brazíliában hiszen kvázi semmit nem kell a rendszer fejlesztésére költeniük?

Hagara Nagy Nóra 2015.03.04. 14:25:57

@eßemfaßom meg áll: A hirdetőket pl. nekik kell keresni, igaz, hogy a motor google/yahoo, de a felület/hirdetők nem ugyanazok.

cselaxi 2015.03.04. 15:04:34

És ott a blackle.com, ami fekete hátterű. Elvileg a fekete színnek kevesebb az energia-felhasználási igénye, gyakorlatilag nem tudom, hogy ez igaz-e...
süti beállítások módosítása