Ökodizájn és zöld marketing példák a világból

FeelGreen!

Mától bánj másként a papírral

2015. február 10. - Hagara Nagy Nóra

Irodai környezetben a papír jelenléte természetes, akárcsak a levegő. De rögtön jöjjön is egy szívbemarkoló adat: a Föld felszínéről 35 óránként Budapest nagyságú területről tűnik el erdő, csak mert kell például csomagolóanyagnak, amit amúgy is hamarjában kidobunk, meg irodai papírnak, ami tonnaszám landol a kukában.

De jó hír, hogy némi, és komolyan csak minimális önszabályozással kilószámra lehet spórolni a papírral és a szemétkupac is kisebb lesz. Ezzel tehermentesítjük a szemeteseket, a környezetet, pénzt takaríthatunk meg, sőt akár örömet is okozhatunk másoknak.

Elmondom, hogyan.

Ne nyomtassunk feleslegesen. Sokszor csak pár mondatnyi adat miatt nyomtatunk ki egész odalakat. Pedig könnyen lehet, hogy elég az is, ha felírjuk a szükséges infót egy kis papírra vagy a számítógépen, okostelefonon elmentjük. Lehet, hogy nem olyan kényelmes, mint lenyomni a Print gombot, de megéri.

Használjuk újra a papírt, amíg csak lehet

  • Lehetőségeinkhez mérten válasszuk a kétoldalas vagy az egy oldalra több oldalas nyomtatási módot.
  • Ha egyoldalas nyomtatott papírunk van feleslegben, a másik oldalát többféleképpen is hasznosíthatjuk. Például rendszeresíthetünk egy olyan nyomtatót, amibe csak ezeket a féloldalas papírokat tesszük, és erre nyomtatunk még egyszer. Vázlatoknak, táblázatoknak jók ezek is.
  • Az egyoldalas papírokat használhatjuk jegyzetelésre, de az óvodák is szoktak örülni, ha a szülők beállítanak egy paksaméta rajzolós papírral.

Ne kérjünk szórólapot. Ha nem vagyunk kíváncsiak a boltok akciós ajánlataira, kiírhatjuk a postaládánkra, és remélhetőleg tiszteletben is tartják ebbéli kérésünket. Naponta kötegnyi papírtól mentesülünk.

kivagottfa.jpg

Cseréljük le a hagyományos papírt FSC vagy újrahasznosított papírra. Ma már könnyen beszerezhetjük az irodai újrapapírt, vagy éppen a felelős erdőgazdálkodásból (FSC) származó papírárut. Az újrahasznosított papírnak natúr színe van, de ma ez már nemhogy nem számít hátránynak, hanem kifejezetten pozitív üzenetet hordoz: akitől kapjuk, bizonyára felelősen gondolkodó egyén.

Hívjuk fel partnereink figyelmét, hogy ne nyomtassanak feleslegesen. A levelezéseink végére a jól megszokott szlogen (“Kérem, gondoljon a környezetére, mielőtt kinyomtatja ezt a levelet! Please consider the environment before printing this e-mail!”) mellett/helyett fantáziánk szabadságával kitalálhatunk ütősebb, jobb szövegeket is.

Használjunk szelektív szemetest. Budapesten ma már szinte mindenhol háztartásonként lehet külön gyűjteni az újrahasznosítható hulladékot. Ha kisfogyasztók vagyunk, akkor egy ilyen közösségi szemetes is elég lehet a mindennapokban. Vagy bizonyára van a közelünkben egy konténer sziget. Nagyobb mennyiségek esetén és adatvédelmi okokból kifolyólag már más a helyzet, ilyenkor gondoskodni kell olyan szolgáltatóról, amely a jogszabályokat betartva nem a szeméttelepre, hanem szelektív újrahasznosításra viszi el a papírhulladékot.

Barátkozzunk a fákkal. Ha közelebbi kapcsolatba kerülünk a fákkal, az erdővel, akkor sokkal nagyobb eséllyel eszünkbe jut a környezetvédelem egy átlagos irodai munkanapon is, és felelősebben cselekszünk. Ezért érzékenyítő tréningekkel, céges faültetéssel, kirándulással, szakmai előadások, filmek megnézésével, papírgyűjtő akciókkal a téma iránt legkevésbé nyitott embereket is meghódíthatjuk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://feelgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr67155103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása