Ökodizájn és zöld marketing példák a világból

FeelGreen!

Így megy el a kedvünk a zacskós salátától

2015. február 19. - Hagara Nagy Nóra

A saláta az a zöldség, amit mindenki az egészséges életmódhoz társít. Ha úgy nézzük, a zacskós saláta emellett még igazán praktikus is, a kis adagok, az egyszerre többféle íz, a konyhakész állapot igazi modern, egészséges élelmiszerré teszi. Ideális munkahelyi ebéd. Lehetne. Nézzük csak meg nagyítóval, mi is van azokban a zacskókban!

Az Ökotest nemrég kipróbált jó pár előre elkészített, zacskós salátát, és már előre lelövöm a poént, el is ment az étvágyam egy időre.

salad-587673_640.jpg

Mert hiába a zacskós is saláta, akkor sem tartozik a felelős, egészségtudatos fogyasztók étrendjébe. Már maga a csomagolása, a műanyag nejlonzacskó sem éppen egy környezetbarát anyag, és ha a fajlagos árat nézzük, jobban járunk, ha egyesével összeválogatjuk a salátakeverékünket friss áruból.

Az őszi-téli salátázásról amúgy sincs túl jó hírem. Ezeket a salátákat döntően nagyüzemben, üvegházban, fóliában műtrágyázva, permetezve termesztik. Főleg az őszi, téli időszakban nem jó fogyasztani őket, mert nitráttartalmuk ilyenkor a legmagasabb (a salátafélék amúgy is hajlamosak a nitrát felhalmozására), aminek hátterében az áll, hogy nagyon kevés napfény éri a leveleket, illetve, hogy az üvegházas termesztés többségében intenzív nitrogén műtrágyázással zajlik. A magas nitráttartalom nem egészséges, a vér oxigénellátását rontja, fulladást okozhat, sőt a szervezetben átalakulva rákkeltő hatású lehet. Igaz, hogy elég ritka, hogy akkora mennyiséget bevigyen valaki, hogy komoly baja legyen, de az egy év alatti babákra és az erre érzékenyen reagáló emberre potenciális veszélyt jelent.

És még nincs vége.

Az Ökotest németországi, bárki számára könnyen beszerezhető, előre csomagolt salátakeverékeket vizsgált be laboratóriumban. Hogy ezek az adatok mennyire ültethetők át magyar zacskós salátákra? Nem tudok hasonló magyar tesztekről, de számomra mindenképpen elgondolkodtatóak az eredmények.

A vizsgált minták kétharmadában volt a határértéknél magasabb a nitrát tartalma, kettő esetben pedig nagyon magas. És hogy mit mutatott még ki a vizsgálat ezeknél a zacskóknál? A 27 mintából 18-ban találtak penészt, élesztőgombát és baktériumokat. Vagyis háromból kettőben. Szerencsére olyan életveszélyes baktériumok, mint pl. az eColi vagy a lisztéria, egyik mintában sem volt. 

Ezen túl megnézték a növényvédőszer- és gombaölő szermaradványokat is. Nyolcféle vegyszert mutattak ki. Itt a korábbi tesztekhez képest javulás látható, amit a szakértők azzal magyaráztak, hogy a mosott termékeknél csökken a peszticidek aránya is. És ugye ezek a zacskós saláták általában konyhakészre mosottak.

Véletlenül sem akarok saláta ellenesnek tűnni, én is szeretem, gyakran fogyasztom, és az irodai vagy mozgásszegény ülőmunka mellett fontos, hogy zöldségekkel dúsítsuk az étkezésünket. De ezek után én azt gondolom, hogy egy gyors és egészséges ebéd vagy vacsora meglesz (zacskós) saláta nélkül is a téli szezonban. Ehelyett célszerűbb szezonális árut keresni a (bio)piacon, vagy ha saláta kell ősszel-télen is, akkor megbízható, vegyszermentesen gazdálkodó termelőtől érdemes beszerezni a friss salátákat.

sen Sie weiter: http://www.utopia.de/magazin/fertig-tueten-salat-schimmel-keime-gifte

lesen Sie weiter: http://www.utopia.de/magazin/fertig-tueten-salat-schimmel-keime-gifte

A bejegyzés trackback címe:

https://feelgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr637155293
süti beállítások módosítása