Ökodizájn és zöld marketing példák a világból

FeelGreen!

Mik a legújabb bio trendek? A Biofachon körülnéztem

2015. február 16. - Hagara Nagy Nóra

A Biofach a világ egyik legismertebb és legnagyobb, ellenőrzött bioélelmiszerekkel, szakmai szervezetekkel, konferenciákkal tarkított szakkiállítása, kísérőrendezvénye pedig a natúrkozmetikumokat felvonultató Vivaness.

messe.jpg

Idén is kint jártam Nürnbergben, és körbenéztem, hogy mi a helyzet a felelős mezőgazdaság, a fenntarthatóság és az egészséges életmód háza táján. Ennél hitelesebb, közvetlenebb információgyűjtést el sem lehet képzelni, hiszen annak ellenére, hogy hatalmas területen 2348 kiállító van jelen és 44 ezer látogató fordul meg a helyszínen néhány nap leforgása alatt, nincs zavaró tömeg és könnyen lehet beszélgetésbe bonyolódni szakemberekkel és a legnagyobb cégek képviselőivel is, akik szívesen válaszolnak a kérdésekre, sőt maximálisan kedvesek, még örülnek is az érdeklődésnek.

bioland.jpg

A nagy számok mutatják, hogy a nyugati országokban komoly létjogosultsága van a megbízható bio termékeknek, és a sajtóval ismertetett fogyasztói szokások is megerősítik ezt. A németek 4,8 százalékkal többet vásároltak tavaly bioterméket, mint a korábbi években, és a természetes, bio alapanyagokat tartalmazó kozmetikumok iránt is 10 százalékkal nőtt a kereslet.

A valami mentes és vegán élelmiszerek most a leginkább trendik

A kiállítók száma és a hatalmas választék mutatja, hogy még mindig lehet újabb és újabb dolgokat kitalálni, feltalálni, mert van rá igény. A fogyasztói igényekre nagyon gyorsan reagál a piac, ezért nem meglepő ha most kiemelt figyelmet szenteltek azokra az ételekre, alapanyagokra, amelyek glutén-, tej- és tojás mentesek, illetve sok olyan megoldást is láttam, amely azt a célt szolgálja, hogyan lehet az állati eredetű élelmiszereket helyettesíteni növényi összetevőkkel. Mert a vegán életmód is egyre népszerűbb.

veganz.jpg

Így láttam és kóstoltam nagyon gusztusos és ízletes gabona szalámikat, "húspogácsát" quinoából és hajdinából, bio tofut mindenféle formában és különféle növényi tejeket. Bár ettem már ilyesmiket, de olykor nagyon is meglepődtem, hogyan lehet ezekből az egyszerű növényekből ennyire finom ízvilágot kihozni.

gabona.jpg

A kérdésemre, hogy néhány összetevőből hogyan lesz ennyire sokszínű és ütős egy étel, az egyik kiállító (ők készítenek különféle gabonákból pogácsákat) azt az bio körökben már sokat hallott választ adta, hogy nem kell semmi bonyolultra gondolni, elég a minőségi alapanyag (bio gabona , bio fűszerek és olaj) és az igényesség a végeredmény iránt. Igaza lehet.

Édesítők, szuperélelmiszerek, fantázia

A cukor helyettesítő különféle növényi édesítőkkel mindenféle állagban, formában találkoztam, sokan foglalkoznak pl. kókuszvirágból, agávéból, sztíviából, datolyából készült porokkal, szirupokkal.

kendermag.jpg

Két éve a chia mag volt a nagy sztár, most a kendermag állt be ebbe a sorba. Érdekes, hogy mennyi mindent ki akarnak hozni belőle: nemcsak sajtolt olajként láttam, hanem volt, ahol a magja különféle eljárások szerint került bemutatásra, például pörkölve, héjas és héjatlan formában, sőt még kapszulákba töltve is láttam egy helyen, gondolván azokra, akik nem akarják az ízét magukévá tenni, de kell nekik a kendermag jótékony hatása.

csoki.jpg

A csokoládé fronton is erős a verseny, rengeteg féle ízben, színben és formában találkozhattam velük. Az összetevőket tekintve a vegán csokoládék piaca is egyre bővülni látszik. Számomra fontos, hogy egy csoki valóban finom legyen, én nem elégszem meg azzal, hogy vegyszermentes bio alapanyagai vannak, mert elég ínyenc vagyok ezen a téren. És sokszor azt tapasztalom, hogy a bio és fair trade csokik ezt az egyetlen hozzáadott értéket tudják hozni, az ízvilágra már nem futja. Na, itt nem ez az általános. A legtöbb csokoládé és úgy általában az édességek amellett, hogy egészséges, minőségi alapanyagokból készülnek, roppant fantáziadúsak és finomak.

zoldtea.jpg

Újdonság volt számomra egy olyan csokoládé, aminek az alapját zöld tea paszta képezi, s ez mind az élénkzöld színében, mind aromájában tükröződik. Állagra kocka és tábla csokoládét kell elképzelni, amely szuperegészséges, hiszen kíméletes eljárással magas koncentrációban tartalmaz zöldteát, és van olyan változata, ami igazán harmonikus és kellemes páros étcsokoládéval.

gyomber_1.jpg

Tetszett még a gyömbérből készült édesség, ami egy keményebb zselécukorkára hasonlítható talán, és a gyömbér-alma keverékéből készült kellemes ital is meglepően jó volt. Ezeket szívesen fogyasztanám télen, mert amellett, hogy nagyon finomak, a náthát is elűzik.

A kiállítás végén több helyen is ingyen osztogatták a kiállított termékeket, így sikerült megkóstolom egy jégkrémet is, ami bár kinézetre olyan volt, mint a legolcsóbb vizes-gyümölcsös nyalóka, de olyan ízvilágot adott, mintha csak friss gyümölcsök olvadtak volna a számban. Örülök, hogy megkóstoltam, el is raktam a csomagolását, hátha sikerül majd nyáron valahol megtalálni itthon.

Hollandok és magyarok

Az idei év vendég kiállítója Hollandia volt, kb. 100 kiállítóval. A hollandoknál a fenntarthatóság mint szempont a mezőgazdasági tevékenységben is előkelő helyen szerepel. Fontosnak tartják, hogy a termékek minősége kiváló legyen, de ehhez az eredményhez úgy jutnak el, hogy közben óvják a földeket, a termést és egyúttal a fogyasztók egészségét is.

hungary.jpg

A Biofachon az AMC-vel közösen jelen volt idén is több bio vállalkozás többek között bioalma termesztéssel, bio nassolnivalókkal, gyógynövényekkel, bio tésztákkal, illetve szakmai oldalon az ÖMKI és a Hungária Öko Garancia. Elgondolkodtató, hogy ha már be szeretnénk mutatni az igazi magyar biotermék palettát, akkor miért hiányoznak innen évről-évre a hazai kolbászok, hústermékek és sajtok, miért szinte csak száraz árut és nassolnivalókat láthatnak a látogatók? Nem beszélve arról, hogy az egyik magyar kiállító úgy hagyta ott a standot a záró napon, hogy a pulton ott figyelt egy Coca-Cola, ami egy ilyen presztízsű helyen nem fest valami jól...Még az utolsó napon sem.

cola_1.jpg

Viszont örvendetes volt látni, hogy egy magyar vállalat (Rosmarin) külön, saját standján mutatta be természetes eredetű, környezetbarát tisztítószereit, akárcsak az Ecover vagy az Almawin! És az Organic Kingdom Kft. szintén egy másik csarnokban vonultatta fel bioalmából készült termékeit, önállóan.

Borok, olajok, újdonságok versenye

A kiállítás alatt szakmai rendezvények is zajlanak, különféle témájú konferenciák, workshopok, kerekasztal-beszélgetések formájában, és mindeközben szakmai zsűri borokat és olivaolajakat mérettet meg egymással. Az Olive Oil Award 2015 győztese egy spanyol oliva lett megelőzve egy görög és egy olasz résztvevőt. A borok versenyén, a Mundus vinin idén akárhogy is kerestem, nem találtam magyar résztvevőt, pedig jól szoktunk szerepelni.

borok.jpg

És ahogy minden évben, idén is kilenc kategóriában szavaztak a látogatók az Év újdonsága kategória győztesére, ami idén többek között egy medvehagymás tészta, egy erdei gyümölcsös pesztó, egy tökös kenyérfeltét, egy minden mentes zöld smoothie sorbet volt.

Voltak még mások is

Az élelmiszerek alatt hatalmas termékcsoportot kell érteni, kezdve a pékáruktól a gyümölcsökön át a tej-és hústermékekig vagy éppen az édességek és különféle alkoholos és alkoholmentes italok. És ezen belül is ezernyi lehetőséget találunk. De ezek mellett jelen voltak természetes tisztítószereket gyártó cégek, növényi műanyagból készült használati eszközök, öko kukák, komposztálható etikettek és evőeszközök, bio vetőmagok, ehető virágok, bio pamutból és bio bőrből készített ruházati cikkek, bio állateledelek, kutatóintézetek és tanácsadó cégek, csak, hogy említsek még másokat is.

biofachnori.jpg

Jó volt körbejárni a kilenc csarnokot, még ha embert próbáló feladatnak is számít egy nap alatt teljesíteni, de feltölti az embert, hogy látja, a világnak van egy lelkes, keményen harcoló része is, akik küldetésüknek érzik, hogy a fogyasztókkal közösen tegyenek a fenntarthatóságért.

A bejegyzés trackback címe:

https://feelgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr287177609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása