Ökodizájn és zöld marketing példák a világból

FeelGreen!

Zöldítsd az irodát! Hasznosítsd a kávézaccot

2015. február 24. - Hagara Nagy Nóra

A Marks&Spencernél már régóta próbálkoznak újrahasznosított és környezetkímélő módszerekkel a ruházati termékeknél, most éppen egy olyan cipőkollekcióval (Footglove Earth Suede) rukkoltak elő, amelynek darabjainál természetes kaucsukot, rizspelyvát és kávézaccot is felhasználtak. Már webáruházas felületen meg is lehet rendelni őket.

m_s.jpg

A kávézacc megint csak megmutatta sokarcúságát, készülhet belőle még cipőbélés is. De persze nem muszáj ilyen messzire menni, ezért összegyűjtöttem még 5 olyan lehetőséget, ahol könnyedén tudjuk (újra)hasznosítani a mindennapi kávézásaink végtermékét. Keverjük az íróasztalunkon álló virág földjébe, vagy ha úgy tetszik, vigyük haza, csak ne dobjuk a kukába!

1. Komposztálj!

A kávézaccból értékes, tápanyagban dús humusz képződik a komposztálás során, amivel feljavíthatjuk a növényeink kondícióját, legyenek azok szobanövények vagy kültériek. Ha így teszünk, nem a kukát terheljük, hanem a természet körforgásába segítjük vissza a kávé végtermékét. Jól hangzik, nem?

Otthon könnyen megoldható azoknak, akiknek van teraszuk, kertjük, de az elszántabbak gilisztakomposzttal is próbálkozhatnak. Céges környezetben is megoldható a komposztálás, már ha van erre hely, hiszen a munkaidő alatt is termelődik szerves hulladék, a dolgozók ételeiből, maradékokból, a teázásból és kávézásból.

2. Keverd bele a virágföldbe

Ha nem megoldható a komposztálás, akkor is fel tudod használni a kávézaccot a növények földjébe keverve. Értékes ásványi anyagokat tartalmaz, mint pl. magnéziumot, foszfort, káliumot, és különösen a savas közeget kedvelő növények hálálják meg ezt a fajta a törődést, úgymint a dália, rózsa, hortenzia és a rododendronok.

zacc.jpg

3. Bőrradír - megújulás a kéznek és az egész testnek

Elsősorban hölgyeknek csillanhat fel a szeme most (bár ki tudja), hiszen a kávézás öröme további élményeket adhat a fürdőszobában is. A kávézacc apró, gömbölyded szemcséivel ideális természetes szépségápolószer. Zuhanyozás közben bedörzsölhetjük vele testünket, kezünket, így bőrradírként maximálisan jól funkcionál. Heti rendszerességgel használjuk. Egy alkalomra kb. egy csészényi zaccot használunk fel, ezért nem árt gyűjtögetni (akár otthon, akár a munkahelyről is elhozhatjuk).

4. Szagtalanít és illatosít

A kellemetlen szagokat az illatos kávézacc képes semlegesíteni, hasonlóan a szódabikarbónához, ezért hűtőben, szekrényben érdemes használni. Tegyük bele egy kis üvegbe (tető nélkül) vagy nejlonharisnyába, zokniba, és hagyjuk, hadd dolgozzon. Pár hetente cseréljük le frissebb adagra.

5. Természetes színezék textilhez, fára, húsvéti tojáshoz

A Húsvét közeledtével a tojásokat áztathatjuk zacc és víz forró keverékébe, ezzel kellemes barnás árnyalatú tojásokat kapunk. De a zacc textilfestésre is nagyon hatásos. Egyszerűen vízbe kevert zaccban (5 liter vízhez fél kg zacc) főzzük a textíliát, és nagyon szép kávébarna színárnyalatot tudunk varázsolni. És itt még nincs vége. Ecettel összekeverve, sűrű állagú elegyet képezünk, 1-2 nap érés után csodaszép színű fafestéket kapunk. Ezzel nyers fát festhetünk, de sötét színezetű fabútorokat is megújíthatunk.

Ezek után nem kérdés, hogy nagyobb becsben kell tartani a kávézaccot, úgyhogy kezdjük el gyűjteni, hasznosítani, mert megéri és kéznél van.

A bejegyzés trackback címe:

https://feelgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr47193581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása