Ökodizájn és zöld marketing példák a világból

FeelGreen!

Vertikális erdőt húznak fel Újpest központjában - új, zöld lakópark épül

2016. november 19. - Hagara Nagy Nóra

Milánóban már bizonyított a Bosco Verticale, vagyis az a két lakótorony, amelyek minden szintjére dús növényzetet terveztek, ezzel is élhetőbbé téve a környezetet. A 2014-ben átadott milánói épületegyüttes ma már bekerült a turisták kedvelt látványosságai közé, és nemzetközi szinten is elismerően beszélnek róla építészek és a fenntarthatóság hívei. A két épületen összesen 730 fát, körülbelül ötezer alacsony növésű cserjét és több ezer tő egyéb talajtakaró növényt helyeztek el, ami nemcsak, hogy nagyon látványos és szebbé teszi a városképet, hanem a levegő tisztításába is besegít.

boscoverticale.jpg

A milánói Bosco Verticale már bizonyított a Porta Nuova városrész szomszédságban.

Újpest lehet az első magyar vertikális lakópark otthona

A Metrodom ingatlanfejlesztő Panoráma lakópark néven futó tervei szerint jövő tavasszal kezdődik meg az a beruházás, amelynek keretében az újpesti Szent István tér és a Duna közé, az egykori bőrgyár területén található üres telken megvalósulhat 2019 év végére az első hazai "Bosco Verticale". A 17 emeletes lakóházakban összesen 650 lakás, iroda és üzlethelyiség lesz kialakítva.

metrodom_boscoverticale.jpg

metrodom_cam04b.jpg

Az újpesti zöld toronyépületek látványtervei

A tervezésnél a milánói példát vették alapul, becsléseik szerint két-három év kell majd ahhoz, hogy a házak látványosan bezöldüljenek. A növények gondozását ipari alpinisták bevonásával végzi a működtető, ezzel is biztosítva, hogy a növények megfelelő szakértelem mellett növekedjenek, és levegyék a terhet a lakók válláról. Mindezek mellett a lakásokat smart home technológiával ruházzák fel, így például a fűtést és az elektromos készülékeket okostelefonokról is szabályozhatják a lakók, akár otthon, akár távolról. Ez is lehetővé teszi az energiahatékonyságot, ezáltal pedig a környezeti terhelés csökkentését.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://feelgreen.blog.hu/api/trackback/id/tr6611973554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása